Fortumo SMS payment – explanation

Пре неколико година сам на свом блогу написао чланак о Фортумо СМС наплати. Видим да тај чланак и даље привлачи пажњу, тачније људи се и даље интересују за СМС наплату садржаја. Али, неке ствари су се у међувремену промениле и сада постоје неки проблеми са коришћењем Фортума као решења за СМС наплату.

Забрана за Балкан

Део из имејл преписке са Фортумо подршком

Да кренемо од најбитније ствари: негде почетком 2014. Фортумо је укинуо могућност креирања Premium SMS API сервиса за кориснике из Србије, Хрватске, БиХ, Македоније, Албаније и Румуније.

Разлог – погледајте део из имејл преписке коју сам 2014. имао са Фортумо подршком:

Due to high number of compliance issues API service-creation is not allowed in high-risk countries anymore.

Претпостављам да су на фин начин покушали да кажу преваре.

Наравно, постоји начин да се ово заобиђе – само је потребно да када направите налог, то урадите тако што ћете користити IP адресу која показује да сте из неке друге државе (осим наведених). Дакле, користити неки прокси, ВПН и слично. То је битно само приликом регистрације – после не. Када то урадите, имаћете опцију за креирање Premium SMS API сервиса (или како их сада зову PSMS API). Али…

Увек има неко али…

Претпостављам да постоји неки ризик ако ово урадите, а најгоре што може да се деси је, наравно, губитак зарађеног новца на налогу. Питање је и да ли ће и како ће сервис бити одобрен. Укратко: PSMS API сервис мора бити ручно одобрен од стране оператера неких држава, дакле ако опереатери из Аргентине захтевају ово, а ви сте Аргентину одабрали као државу у којој ће сервис бити активан – морате чекати да вам одобре сервис.

Одобрење

Ако сте се ипак одлучили да се упустите у ту авантуру и преузмете ризик, морате да знате и следеће: да би сервис био одобрен, неопходно је да испуните услове сваког оператера из сваке државе која то захтева. Услови се односе на садржај повратне поруке (поруке коју ваши корисници добијају), али и на приказ упутстава за слање поруке. Овде се налази списак свих услова за сваку државу појединачно. Као што можете да видите, веома је тешко испунити захтеве свих оператера. Зато када бирате државе у којима ће ваш сервис бити активан, немојте оптимистично одабрати СВЕ већ оне најзначајније за почетак.

Алтернатива

Ако вам је потребан баш PSMS API сервис, компанија SMS Coin нуди сличне услуге и услове попут Фотума, али са мање стриктним условима.

Author: Ники

TEST TEST TEST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *